Jestli jste vášnivý houbař, nebo sbíráte houby jenom, když na ně natrefíte náhodně v lese, není vůbec https://www.nevychova.cz/blog/miluju-te-zlaticko-ale-tedka-zrovna-vubec/ zásadní. Nalezení (jedlé) houby v lese, udělá radost každému z nás! A když už jdete do lesa s cílem je sbírat, určitě dobře zvažujete, že je budete chtít i důsledně spotřebovat. Jaké tedy, mají houby využití v kuchyni?
Důležité poznámky:
· Houby je dobré čistit už v lese, pokud se tak nestane, udělejte to po příchodu domů.
· Houby, co nejdříve vytáhněte z košíku a začněte zpracovávat.
NEJLEPŠÍ VOLBOU JE SUŠENÍ
Houby očištěné, nakrájené a položené na prodyšnou látku (nejlepší je záclona), můžete nechat doma usušit. Sušené houby nepodléhají zkáze a vydrží hodně dlouho. Musíte je i dobře skladovat, v suchém tmavém prostředí (vyhněte se přímému slunečnímu záření). Po vysušení je uskladněte do dóz s víkem, ať zbytečně nevlhnou.
Tip: Houby sušte na zácloně, přehozené přes sušák na prádlo, usuší se tak nejlépe.
HOUBY A JEJICH ZPŮSOB PŘÍPRAVY
Příprava jídel s houbami, nemá své omezení. Pokud využijete houby hned čerstvé, nejlépe pocítíte jejich chuť a aroma v připravovaném pokrmu. Jak se dají houby využít?
1. Vaření – nejpoužívanější formou, je udělat si z hub omáčku. Je výtečná, vhodná k masu a s přidáním smetany, ji krásně zjemníte. Můžete z nich uvařit i poctivou houbovou polévku, po které se jenom zapráší.
2. Smažení – skvělou variantou je houby (nejlépe čerstvé) osmažit. Můžete je udělat v trojobalu, nebo na přírodno jenom s kmínem a solí, budou chutnat fantasticky!
3. Pečení – oblibou je houby naplnit a dát je do trouby. Můžete je naplnit masem, nebo sýrem, použijte cokoliv máte rádi. Nezapomeňte vydlabat jejich stopky. Vyhledávanou variantou je, obložit si nimi pizzu, které nikdo neodolá!
Houby jsou v kuchyni velmi vyhledávanou skupinou potravin, které nesmí chybět ani v žádné restauraci. Český národ je miluje a velice rád sbírá. Pokud jste vášnivým houbařem, přejeme vám hodně zdaru v jejích hledání, když je ovšem nemáte potřebu konzumovat, raději je nechejte v lese někomu, kdo jejich dokonalost, rád využije.